Dr Indie och Dr Rock såg Jimmy Cliff på Gröna Lund

Jimmy Cliff på Gröna Lund 1 augusti

@@@

Jimmy Cliff var på ovanligt gott humör när han tillsammans med sitt band intog scenen klocka åtta den vackra sommarkväll. Dr Rock skulle fotografera det hela medan jag, Dr Indie, skulle plocka fram bedömningspennan. Det hela var en veritabel hitparad med låtar som verkligen vi alla kände till ordentligt från Jimmy Cliff storhetstid under 60-talet och sjuttiotalet. Jag tyckte mest om de skalåtar han spelade under mitten av konserten, för då fick musiken ännu mera liv och färg i sitt spel – medan balladerna förutom hans klassiska coverlåt ”Wild World” som Cat Stevens spelade in i original, blev en vacker sång, så blev det lite avslaget med Jimmy Cliffs ballader. Där skulle jag vilja ha mera up tempo-låtar om jag finge bestämma låtvalet i konsertens uppläggning. Musikerna var samspelta och kordinerades väl av maestro Jimmy Cliff. En glädjefull artist som serverade låtar såsom ”The harder they come” som var titellåten till Filmen med samma namn. Den låten väckte mångas jubel. Jimmy Cliff skrev vissa politiska låtar som han framförde för att väcka folks känslor – nu blir dessa låtar lite för mycket appell för min smak. Jag tycker bättre om de mera vaggande rootsreggaelåtar som handlar om kärlek och livet som sådan, där finner jag min glädje i Jimmy Cliff musik. När dessa mera levande mänskliga sångerna spelades då kände jag en inre glädje medan balladerna mest blev platta sånger utan att väcka någonting hos mig.

De bästa partierna var när musiken tog fart och den fantatiska rytmiken fick ta plats men också den där suveräna soulblås-sektionen som förenade musikens olika element till en helhet.  det var i dessa ögonblick musiken fick ta plats i mitt hjärta. Personligen tycker jag att balladerna borde ha strukits från spelsetet. Det är den strålande men ack så politiska artist med långsam reaggetempo som passar bäst på den här konserten.

Slutsumman är att musiken, mellanpratet, musikerna och giget förvandlades till familjefest för hela slanten. En helt okej konsert med många höjdpunkter och några färre pauser mitt i svänget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.