Dr Indie om Yesayer

Yesayer  – Fragrant World

@@@

Det finns just en hög med band från USA som har den där lyckliga ekletiska andan i sig – man dribblar, tricksar eller enbart plockar fram världen i sig själv som byggstenar till den musikaliska grund som redan finns där på idémässiga planet. Man kan få flera olika dimensioner när man talar om denna typ av stilar. The Go Team,The Very Best ,Vampire Weekend eller  Gang Gang Dance är kusiner till Yeasayers typ av musik. Jag är lite svag för den här sortens stilarter. Dansant indierock för oss som vill ha lite mera än gitarrlarm då och då. yeasyers tredje skiva är just så där trevlig som jag hade förväntat mig att den skulle vara. Chris Keating sjunger lagom barnsligt  fast med en lagom harmonisk röst. Övriga gruppmedlemmarna; Anand Wilder, Luke Fasano, Ira Wolf Tuton och Jason Trammel gör ett grundläggande bra jobb. Dan Carey som producerade Bat For Lashes gör ett snyggt jobb med skivans fina produktion.

Plattan är på ytan mångordig, disparat och delarna är lagda över hela skivan, men det finns mönster som uppvisar hur geniala Yeasayer är på att förmedla förvirrande intryck fast så när jag tar del av skivan hör man tydligt hur allt hänger ihop. Musiken är inte så förvirrande som det första intrycket lätt kan ge sken av. Utan här finns genomtänkta detaljer som bidrar med att bygga upp kostruktionen med klanger, toner och starka små scenbyten vilket är skivans egentliga mening. jag måste först avkoda plattan och sedan förstå att den fungerar bra utan musikaliska kartor eller klara planer. Musiken står på så pass egna starka ben att den fungerar bra och funktionellt enligt mitt sätt att lyssna på den.

Plattan kommer nog att snurra resten av hösten också misstänker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.