Dr Rock skriver om Freddie Mercury

 

Freddie Mercury – Den definitiva biografin 

Detta är en biografi på över 400 sidor om en av de största vokalisterna inom populärmusiken modern tid.

Vi pratar om Freddie Mercury sångaren i Queen, eller Farrokh Bulsara som han ”döptes” till.

Hans pappa jobbade åt engelska ambassaden i Zanzibar.

Boken öppnar lite trevande med Lesley-Ann Jones betraktelser om hur det var att vara musikjournalist på sjuttiotalet och hur arbetet förändrats genom åren. Hur naiv musikindustrin var på den tiden, hur allt har stramats upp av skivbolagen som har större inflytande idag. Efter Live-aid kapitlet går hon tillbaks i tiden, då Freddie Mercurys föräldrar träffades och bosatte sig i Zanzibar.

Lesley-Ann Jones åkte till Zanzibar för lite forskning och letade efter hans födelsebevis, men ordningen i folkbokföringen var väl inte den bästa i Zanzibar.

Hans föräldrar ville att han skulle få en bra utbildning och skickade honom till en internatskola i Panchgani femtio miles utanför Bombay. En skola som erbjöd en engelsk utbildning som motsvarade Cambridge Universitys O och A nivå. Detta var när han var åtta år, och det här var något som var väldigt uppslitande för honom. Något som han hade svårt att förlåta dem för. Han medgav dock senare i livet att han kände sig väldigt priviligerad eftersom han skickats dit. Han åkte hem till Zanzibar en gång om året, under lite kortare ledigheter åkte han till sin faster som bodde i Bombay, det var hos henne som han lärde sig att spela piano.

Det var på Panchgani hans vänner började kalla honom för Freddie vilket också hans familj kom att göra. Han blev intresserad av individuella sporter som boxning, löpning och bordtennis. Vid tio års ålder blev han skolmästare i bordtennis.

När han blev tolv startade Freddie och några skolkamrater ett band, The Hectics där Freddie spelade piano. De spelade på klassfester och dylikt.

1962 gick han ut skolan och han flyttade hem till Zanzibar igen.

Två år senare började det bli oroligheter i Zanzibar , då beslöt sig familjen för att emigrera till England. Han började på Art College vid sjutton års ålder. 1969 blev Freddie lead singer i Sour Milk Sea  (efter en låt som George Harrison skrev till ”White Album”) och något år senare tog han över micken i Smile som senare ändrade namnet till Queen.

1970 var också ett viktigt år för det var det året han träffade Mary Austin, de bodde ihop i sju års tid och förblev goda vänner under resten av hans liv. Det var under dessa sju år som han mer och mer förstod att han var homosexuell. 

1971 anslöt sig  John Deacon till bandet, och nu var Queen komplett. Freddie designade Queen logon. Nu jagade de ett skivkontrakt, de fick kontakt med Thomas Baker, en ljudtekniker  som jobbat med klassisk musik på Decca.

Han jobbade nu på Trident, där han bidragit till hits som bl.a. Free´s  ”All Right Now”.  Med hans hjälp spelade Queen in ett antal låtar.

1972 skrev de  på en uppgörelse med Trident Audio Production med bröderna Sheffield i spetsen, två förslagna och knivsluga affärsmän. Man hade inte läst allt det finstilta i kontraktet där Trident erbjöd ett heltäckande styrnings och inspelningsavtal där Trident skulle producera och spela in Queens låtar och sälja deras nothäften. Det visade sig bli ett riktigt slavkontrakt som  skulle bli en dyrbar historia.

1973 skrev de på ett skivkontrakt  på Elektra i USA.

Efter tre månaders sega, utdragna förhandlingar  lyckades man bli kvitt kontraktet på Trident.

Queen lyckades få ett skivkontrakt med EMI i England och stannade där i 38 år.

Boken tar naturligtvis upp Freddies homosexualitet och hur han sakta men säkert  insjuknade/tynade bort  i den fruktansvärda sjukdomen AIDS. Freddies intresse för opera, balett och konst får man läsa om, samt hur tagen han blev när han fick höra Montserrat Caballé för första gången. Att han bara måste få samarbeta med henne.

Nu ska jag inte sitta och plocka alla russin ur kakan, lite får ni läsa själv.

Detta är en mycket läsvärd biografi som även innehåller en del bilder och en del humoristiska inslag.

Boken bör läsas av alla som uppskattar Queen och deras musik.

Jag ger denna fantastiska bok € € € €

En reaktion på “Dr Rock skriver om Freddie Mercury

  1. Pingback: Blaskan hyllar Freddie Mercury som skulle fyllt 70 år. |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.