Micheles Kindh läser både Assar Lindbeck och Per Ahlmarks memoarer

Per Ahlmark – Gör inga dumheter medan jag är död

Atlantis 2011

Assar Lindbeck – Ekonomi är att välja

Bonniers 2012

Ibland kan saker och ting, liksom tankar genomgå en metasmorfo då allting förändras på ett sätt jag inte kunde förutse.

Men vid läsningen av Per Ahlmarks memoarer så upptäcker jag att den man jag haft en oförsonlig syn på genom alla åren faktiskt vissa sig ha samma grundsyn på många saker. Framförallt hans demokratisyn och en hel del annat som framkommer när jagläser hans memoarer. Jag säger precis som Per Alhmark, diktatur är diktatur oavsett partifärg, vänster eller högerdiktaturer, det spelar ingen roll utan diktatur är diktatur. Liksom antisemitism, rasism elller annat som utgör förakt för människans frihet eller värdighet är han motståndare till liksom jag själv.

Detta var överaskade mig att jag hade glömt bort hans grundsyn på diverse frågor. Per Ahlmark håller både välfärdstat, socialliberalism, pluralism och en global rättvisa högt i vårt samhälle. Men även frågor som miljö, klimat och kampen mot världens orättvisor är hans synsätt. Plötsligt står vi dpå samma grund när det gäller sättet att se på både kommunism, nyliberalism, fascism, nazism, rasism, politisk islamism och allt som luktar dogmatiskt och auktoritärt, vi båda avskyr dessa företeelser. Per Ahlmark skriver om sina sjukdomar, kulturella synsätt och den bildning vcarje människa egentligen borde få ynnesten att upptäcka. Per Ahlmark framstår som den mest mänskliga politiker jag kan tänka mig på alla sätt. Han ser livet genom det mänskliga perspektivet vilket gör att han ställer sig på offrens sida gentemot diverse makter runtomkring världen.

 ahlmark

Per Ahlmark är ödmjuk inför livets förändringar, självmord, sjukdomar, tvivel på sig själv och allting som kan förändras den privata tillvaron genom sin sårbarhet men i ideologiska och filosofiska frågeställningar gör han inga kompromisser när det gäller religösa såsom politiska hot mot mänskligheten. I politikens praktik kunde Per Ahlmark vara en politiker som både försökte behålla den sociala liberalismen högt samtidigt han var avog mot både högern, kommunismen eller andra överdrivna företeelser i samhället.

Det är man som har civil kurage och står för det han står för och visar det öppet i debatten i samhället.

Jag blir också förvånad över att läsa att tidigare socialdemokraten Assar lindbeck i flera år ägnat sig åt måleri vid sidan av sitt forskande i nationalvetenskap och statsvetenskap. Jag läser en högst intressant memoarbok med många essäliknande inslag av både statsvetenskapliga och nationalekonomiska resonemang i memoarboken.

 lindbeck

Han ger sin bild av vareför han hoppade av socialdemokratin i början av 80-talet på grund av löntagarfonderna. Löntagarfonderna vars grundidé var att arbetsgivare skulle betala en viss avgift till fonderna och staten bidra med pengar så att man kunde köpas in aktier i svenska näringslivet. Fackets organisationer skulle administrera systemet. En form av motmakt och balans gentemot det privata kapitalet. I debatten så förvanskades hela upplägget och lades ned. Enligt motståndet skulkle LO socialisera näringsölivet och äga allting. Vad det handlade om i grunden var fonder som skulle både kunna satsa resurser och verka som motvikt mot andra aktörer på marknaden. förlsget var kanske inte så bra konstruerad. Utan buffertfonder eller stödfonder hade varit bättre i de versioner som koommit upp i debatten påp senare år runtomkring världen och framförallt i Europa.

Assar Lindbeck påminner om att det har alltid funnits en viss form av funktionell socialism sedan planhushållningsdebatten på fyrtiotalet. Hans motstånd låg i att facket inte skall agera arbetsgivare, vilket jag tycker verkar vara sund tanke. Utan är en motvikt mot arbetsgivarnas organisationer.

Båda böcker är högst läsvärda men ändock har ingen memoarbok sedan Robert Gustafssons självbiografi påverkat mig lika mycket som just Per Ahlmark.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.