Micheles Kindh ser Oblivion

Oblivion av Joseph Kosinski

@@@@@

OBLIVION_IMAX_Updated

 Filmen har en snygg scenografisk närvaro och filmens flöde av bilder är magnifika i varje bildruta. Designen på husen är supermoderna och science fiction-känslan är hela tiden intakt. Filmen bygger på flera lager av chimärer – det vi inte vet uppenbarar sig sakteligen tills vi får reda på idealet och idén bakom det hela. Jorden 2077 och världen har genomgått postapokalyptiska färvandlingar till en total förstörelse.

Rymdvarelser som kallas asätare förstörde månen och invaderade men slogs tillbaka tack vare kärnvapen. Det är en ny tid och filmen handlar om de överlevande och vad det planerar göra.

Filmen har en filosofisk lättsam aura av liv och död genom vissa scenarior som visar en väg till att mänskligheten kan öppna sig inför världen och överleva. Men tänk om allt är just en sprucken falsk medveten illusion – den som nu spricker helt enkelt.

Regissören Joseph Kosinski gjorde en bra debutfilm med fortsättningen av ”Tron: Legacy. Filmmusiken bestod av Daft Punk vilket skapade en symfonisk filmmusik. I den nya filmen är det Anthony Gonzales som låter musiken flöda i den stil kanske Hans Zimmer skulle kunna tänka sig låta. Joseph Kosinski är dataanimatör innan han blev regissör – det märks i hans nya film ”Oblivion”

Tom Cruise, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko och Morgan Freeman gör alla tunga och bra roller i filmen. Det är film med en egentligen ganska så enkel koncept fastän intrigmässigt ändå relativt avancerat. Det är en film som är suverän och på gränsen till magisk filmupplevelse. Den kan jämnföras med ”Solaris”, Silent Running” och ”Total Recall” om man vill finna referenser. Fast som sagt är detta en stor filmupplevelse.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.