Micheles Kindh läser Rod Stewarts självbiografi

Rod Stewart – Min Självbiografi

Norstedts 2013 Översättare Ulf Gyllenhak

9789113044361_200

Jag har oerhört roligt i Rod Stewarts sällskap – jag inte så att jag sitter dricker pislner med honom i levande livet.

Utan nu läser jag den bok som får mig att verkligen skratta och få en stor dos rockmusikhistorik i släptåget vilket höjer underhållningsvärdet högt hos undertecknad.

Nu är mitt förhållande till Rod Stewart därför att hans musik går upp och ned i kvalitet. För att ta en jämförelse så tycker jag inte om hans senaste 12 års musik då den mest bestått i dessa hemska  ”The Great American Songbook-serie” plus den mindre lyckade soulhyllningen ”Soulbook”. Där faller jag mest i tråkburken över att få höra. Men herregud så bra Rod Stewart var i till exempel bandet The Faces där han tillsammans med Ron Wood hamnade i då i Small Faces  som splittrade då Steve Marriot lämnade bandet för att bilda Humble Pie – då ville Ronnie Lane , Ian McLagan och Kenny Jones tillsammans med Rod och Ronnie bilda The Faces. Det är det band som jag verkligen älskade eftersom det handlade då om riktig rockmusik.

The Faces var också relevant för punken då Johnny Lyndon älskade det bandet men tog avstånd från Roddan som soloartist för att svek rockmusiken och blev en lat bortskämd miljonär.. Kolla in ultimata The Faces-boxen ”Five Guys Walk Into A Bar” där finns det så mycket godis att du kan bada i det. Deras album ”First Sstep 1970″,”Long Player 1971” och ”A Nod Is As Good A  Wink” är riktiga rockstökare som jag inte kan eller vill värja mig emot.

De soloplattor som Rod Stewart spelade in mellan 1969 fram till 1981 är givna favoriter hos mig, sedan blir det mera ordinära och kanske skivor som jag fick ett mera splittrat intryck vid otaliga genomlysningar.

stewart_1046012c

Själva biografin börjar med hans födelse i London med hans skotska patriotiska föräldrar som han föddes yngst 1945 med klart äldre bröder och syster. i sluttampen av andra världskriget.

han beskriver skolgången, idrottsintresset framförallt fotbollen är det som gäller för hans del. Roddan spelar själv fotboll så fort han får chansen. Vägen till musiken kommer sakta smygande. Snart blir han med i band och går långa vägen i Long John Baldrys band. Det ledde sakta men säkert hur han hamnade i Jeff Beck Group vilket leder fram till The Faces och sin egen framgångsrika solokarriär. Boken kantas av kärlekshistorier, upptåg, fylla, Hollywood, stora godsinköp och vidare till hans vänskap med Elton John och Freddie Mercury. Med andra en snabbt berättade bok i kronologiska episodiska händelsekedjor. Rod Stewart skonar inte sin egen personlighet utan berättar om sin omognad men samtidigt flera barn i olika äktenskap skapar en helt annan situation.

Det är en klart underhållande bok men också väldigt intressant för oss som dock diggar den här mannen genom decennierna. Köp och läs den. Det är den värd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.