Wong Kar-wais film The Grand Masters recenseras av Micheles Kindh

Wong Kar-wais – The Grand Masters

@@@@

MV5BMTQ0OTY2NTU2MF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTEyMjY2OQ@@._V1_SX214_

Först måste jag säga att Wong Kar-wais film om Bruce Lees gamla tränare och mästare Ip-Man är poetisk och väldigt vacker film att beskåda. Scenografin är utsökt och kung fu-koreografin  är hur fint skapat som helst. Skådespelarinsatserna är hur starkt och mästerligt spelat så att jag häpnar.

Wong Kar-wais använder sig av sin favoritskådespelare Tony Leung som även var med i hans strålande dramatiska filmer ”In the mode for love”, 2046 och ”Happy together”. I rollen som Ip Man är han lika strålande som vanligt.

Filmen skiljer sig mycket från den tidigare filmen som gjordes om Ip Man för några år sedan som också var strålande underhållning.

Wong Kar-wai lyckas återigen skapa ett drama som skall tydligen följa det som hände med Ip Man på riktigt och jag känner inte alls till den bakgrund som gäller för Ip Man utan filmen får intressantare fokus på personer runt omkring hans omgivning.

Det utspelar sig på 30-talet fram till femtiotalet i Hong Kong. Filmen speglar hur Japans invasion av Kina och senare striden mellan nationella armén och kommunisternas dubbla strider mot borgliga inhemska armén och Japanska styrkorna samtidigt. Krigen är skuggorna och ekon där andra mera dramatiska skeenden pågår av sig själva. En inre och yttre kamp där svek, familjeklaner, oförlöst kärlek, hämnd och försoning av det förflutna.

Detta är en film som jag inte kan säga annat än att den verkligen är utsökt modern underhållning och fascinerande att se filmen med den långsamma filosofiska undermeningarna som bildar en kontext som jag uppskattar verkligen.

Filmen tillhör de filmer jag kommer att lägga på min lista över starka filmupplevelser.

Grandmaster_3_1079794c

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.