Micheles Kindh läser Stefan Zweigs självbiografi

Stefan Zweig – Världen av i går En Europés minnen

Ersatz pocketupplaga 2011

Översättning Hugo Hultenberg, reviderad Anna Bengtsson

9789187219382_200_varlden-av-i-gar-en-europes-minnen_pocket

 

 

Äntligen läser jag om Stefan Zweigs bok ”Världen av i går” i nyöversättning och i en tjock härlig pocketbok. Ingen har väl bättre beskrivit Wiens intellektuella och andliga liv bättre än just Stefan Zweig, han som upplevde Österrike eller i detta fall Wiens kulturella utveckling fram till första världskriget. Det handlar om det gamla Europa då kungahusen fortfarande hade den politiska och kulturella makten – men den kulturella intresset bland hov och adel försvann mer och mer och övertogs av högborgligheten, främst de rika judiska familjerna övertog mecenatskapet alltmera till glädje för kulturlivet. Stefan Zweig som själv är av judisk börd berättar om sin uppväxt i Wien och hur han i skoltiden fick alltmera kulturella intressen och tappade intresset för skolans indoktrinering av de unga gardet.

Wien var den liknöjda konservatismens högborg med en förnöjd liberalism med lagom känsla. De unga intellektuella gardet ville befria sig från sexuell avhållsamhet, ta för sig av den moderna konstarterna och uppleva friheten av att få andas, läsa och uppleva friheten. Stefan Zwieg lärde sig känna alla av kulturell och politisk substans. Zweig skriver att han inte riktigt förstod allvaret i de stämningar som föranledde första världskriget.

Stefan Zweig  blev en kontinental resenär som reste i världen och upplevde första världskrigets hat, hets och dårskap och arbetade emot den hela tiden i sitt liv. Efter kriget föll gamla Europa ihop. Mellankrigstidens händelser ledde till upprinnelsen av andra världskriget.

Just detta ser och betraktar Stefan Zweig som fredskämpe, författare och stor personlighet. Idag är han nästan bortglömd som författare medan jag då vill påminna om hans storhetsperiod som kulturell intellektuell var under 20-och 30-talet då hans böcker lästes i hela Europa. Jag ser den här memoarboken som en stor litterär gigantiskt mästerverk som behandlar decennierna fram till Hitlers galenskap. På slutet av sitt liv så blev han dyster och tog till slut av livet av sig tillsammans med hustrun 1942 i Rio de Janeiro. Det gränslösa och individuella Europa gick i graven tills nazismen slutgiltigt besegrades och man kunde återupprätta friheten. Vilken bok att läsa och uppleva. Klart bästa boken på flera år att återupptäcka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.