Micheles Kindh om Captain America-filmen

Captain America: The Winter Soldier

Anthony & Joe Russo

MV5BMTYzOTc2NzU3N15BMl5BanBnXkFtZTcwNjY3MDE3NQ@@._V1_SX214_AL_

@@@

Populärkulturen fångar oftast upp det som sker i samtiden fastän transformerad för hur filmen eller vilken media som formar politiken till sitt eget väsens spelregler. Att den nya Captain America-filmen direkt återknyter till debatten om USA:s myndighet för signalspaning som visat sig avlyssnat hela världen med benägen medhjälp av vissa regimers/regeringars underrättelsetjänster. Nu handlar det om att nazistiska forskningsdivisionen Hydra under Red Skull fortsätter in i vår tid att till och med infiltrera självaste SHEILD. Jack Kirby och Joe Simmons karaktär som skapades för att underhålla och göra propaganda för kampen mot nazismen och fascismen. I den filmen får se kritik av både användningen av drönare och massövervakningen av hela världen.

Filmen är en tänkvärd actionfilm där Captain America får se friheten ersättas av rädsla och beredskapen att se hur rättvisan får vika undan för illusionen om ständig säkerhet. Myndigheterna eller kriminella organisationer lever för för att utnyttja skräck och våld till sin fördel. Filmen är en bra mix av samtida frän politisk samhällskritik och action med briljanta tekniska effekter. Med andra ord en av de där filmerna som både underhåller och beskriver något relevant som händer idag.

MV5BMzA2NDkwODAwM15BMl5BanBnXkFtZTgwODk5MTgzMTE@._V1_SY317_CR1,0,214,317_AL_

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.