Kjartan Slettermark på Kulturhuset i Stockholm

Jag måste tillstå att jag varit ganska så kallsinnig inför Kjartan Slettermarks verk under åren. Född 1932 i Oslo men konstnärligt inträngt i norska konstlivet. Snart flyttade han till Stockholm där han via konstakademin blev etablerad som vår störste nordiska verksamma konstnär fram till sin död. Hans bästa och främsta verk ligger i 60-talets progressiva psykedeliska rock och konstvärld. Nu försökte jag se honom med nya ögon om det gick.

c91aafcfb281c8ee559494664421663eeb8db382_m

När jag såg honom första gången på en utställning var nog för trettio år sedan. Den gången hade jag bara läst om hans verk och då som nu föll de mig inte i smaken.

4190727_fullsize

De verk som ställs ut nu i retrospektiv känns daterade och för tidsbundna även om vissa av dessa som de politiska drifterna med Richard Nixon är underbara. Hans ironiska drifter gällande Moderata samlingsparti kopplas raskt till amerikanska politiken i Vietnam.

8387963_fullscreen

Några av pärlorna i konst förblir stumma för mig, då deras koncept idag blir alldeles för gamla. Som omoderna tidningar som man kan förstå om man ställer de gamla rubrikerna i historisk belysning. Många av de verk som jag ser blir just konkreta exempel på tidsbundna frågeställningar, men som idag knappast har den mest relevanta konstnärliga gestaltningen.

Dock måste jag tillstå att det var en rolig och underfundig utställning som verkligen gav lite impulser till funderingar. Framförallt visar den hur rolig konst kan vara om man har en stor dos fantasi. Det har den här utställningen verkligen visat med eftertryck.

Micheles Kindh

 

En reaktion på “Kjartan Slettermark på Kulturhuset i Stockholm

  1. if you have no idea of whbgg#8230;alot&ing is, don’t know what it’s used for, and don’t even know a thing about internet marketing. this is why i recommend blogger for beginner online marketers, because trying to set up and customize a wordpress blog is much harder.so what…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.