Micheles Kindh om gruppen Yes nya skiva

Yes – Heaven & Earth

Heaven_and_Earth_Yes_Dean@@@@

Gruppen Yes har haft en lång karriär som började 1968 då Chris Squire och sångaren Jon Anderson bildade bandet. Flera namnkunniga musiker såsom Rick Wakeman har kommit och gått, ett tag spelade till och med Rick Wakemans son Olivier i gruppen. Från början var trumslagaren Bill Bruford med i Yes fram till 1972. Han har senare spelat ett tag med Genesis, Gong och Robert Fripps King Crimson. Så småningom avled gruppen Yes medlem Peter Banks och Tony Kaye från originalupplagan lämnade bandet. Så har det sett ut ett tag, medlemmar har kommit och gått. Till och med Trevor Horn från The Buggles och superproducent bakom flera band var med på ett par skivor. Mina Yes-favoriter heter ”Drama” från 1980 och ”90125″ som producerades 1983. Till sist lämnade sångaren Jon Anderson bandet 2005 och för att ersättas av Jon Davison. En annorlunda strupdomptör utan Jon Andersons specifika röstläge, men en bra sångare ändå som fungerar väl i bandets koncept.

Nuvarande uppsättningen har förutom Chris Squire, Alan White som medlem. En medarbetare som har spelat med Yes i fyrtiofyra år. Den sistnämnde har dessutom lyckats medverka på inte mindre än femtio album med andra band och musiker. En tredje medlem är Steve Howe som ett tag var med och bildade det progressiva bandet ASIA.  Flera av medlemmarna i Asia var före detta medlemmar i andra symfonirock-band som King Crimson, Emerson Lake & Palmer och The Buggles. Övrig medlem i Yes av idag heter Geoff Downes som spelar klaviatur.

Så är det en ny vacker och fin behaglig skiva med Yes  som släpptes nyligen och med god resultat dessutom.
Det nya albumet är klar och ren i tonerna. Klangernas färger låter sin milda min svepa över det musikaliska landskapet. Dessa består av nästan överjordiska ackord och klanger. Yes nya skiva visar att erfarenhet verkligen kan vara följsam och integreras väl i musikens alla delar.

Så här fint har inte deras musik varit på länge och jag hyllar deras mod att fortsätta hålla på med sin musik med den hängivenhet de visar på den nya skivan. En stark och vacker ny skiva helt enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.