Ulf Lundell fyller 65 år: Hyllas av Micheles Kindh

ULF LUNDELL
Jag har följt Ulf Lundell under så många år att konserter, skivor och böcker av mannen i fråga varit en stor del av livet. Jag läste hans roman ”Sömnen” i slutet av av sjuttiotalet och kände mig fri, obunden och intellektuell på ett nytt sätt. En roman om en rockmusiker kunde jag inte motstå. Jag minns när filmen hade premiär och jag såg den med spänd förväntan. Bara tanken på att Mats Ronander spelade Tommy Cosmo var roligt att beskåda men filmen var inte så bra i egentlig mening trots eliten av unga såsom äldre klassiska namn. En hyfsad film. Men tack vare romanen upptäckte jag att min pappa på sjuttiotalet hade köpt  Ulf Lundells debutroman ”Jack” vilket jag då läste med feber i blicken. Vad jag älskade romanens komposition, beatnickskänsla och lite fri hippieatmosfär. Det ledde mig snart till romanen ”Vinter i paradiset” som jag också köpte 1979 i samband med punkaren i mig ville utveckla min litterära ådra och intresse. Det var också då jag på allvar började fånga in hans musikaliska värld med skivan ”Ripp rapp” som jag älskade sönder liksom hitlåten ”(Oh la la) Jag vill ha dej”

Det är både musiken och böcker som blev de betydelsefulla markörerna i mitt liv där Ulf Lundells konserter, skivor och böcker verkligen fick igång mitt kulturella medvetande så jag fick en bredare litterär förankring kring kulturens livsbejakande patos.
Dubbelskivan ”Längre inåt landet” blev också den där avgörande skivan som gjorde mig till evig Ulf Lundellfans. Jag är det fortfarande men lite mer svalare nu för tiden. Nu blir det en del låtar med Ulf Lundell som jag av olika anledningar älskar:


Det finns väldigt många samlingar och boxar ute med Ulf Lundell som tillsammans med texter/noter skapar en hel bild av hans verk. Jag själv gjorde mig av med en del material och skivor under tid då jag var lite trött på hans musik. Men det gick snart över. Nu hyllar vi Ulf Lundell för att han fyller 65 år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.