Micheles Kindh om Sam Carlquists nya diktsamling ”Gud bodde i Rågsved”

Sam Carlquist konverserar med GUD i sin nya diktsamling, en GUD som kan transformeras till en kvinna, en röst, en kärlek och till en fråga. Jag tycker väldigt mycket om Sam Carlquists poem då dessa på ett för mig djupt sätt ställer frågor till någon som alltid finns där i form av olika varseblivningar, karaktärer eller som samtalspartner men frågorna förblir obesvarade i traditionell mening.

I Sverige så skryter vi om vår oandlighet, vår sekularisering, modernitet och vi följer en skrytsam ateism som förblir ett tomt skal för ideologer som hellre gömmer sig i falska politiska skal än öppnar sina sinnen för andlighet. Jag tänker på den trötta organisationen Humanisterna vars extremateistiska hållning är tom. trist, seg och inbjuder inte till livets mysterier eller tar människans andliga sökande på allvar utan likt kommunister vil de ersätta vår kulturella andlighet men en ideologisk frätande konstruerad ateism.

Fastän sådant slipper jag vid läsningen av den djupa medmänskliga diktverk som Sam Carlquist givit mig som läsare vilket är själva livets puslåder som flödar i hans verk.

Det finns en Martin Bubersk jag och du-relation i dikterna. Poeten beskriver och tilltalar och pratar med GUD i olika former. Jag upplever dikterna för att tala med poetens egna ord som:

”Böner upphängda i snören
bland tvätten på linorna”

För poeten upprättar en relation med GUD och samtalar över bordet med GUD. Han kan uppenbara sig i diverse former men samtalet fortlöper och det är också kärleken till sin nästa som centralt bredvid samtalen med GUD existerar också där i dikterna. Kärleksdikterna är vackra, mjuka och djupt humanistka på riktigt och fungerar inte så där kallt såsom organisationen humanisterna som klär in världen i sitt rationella paradis.

Då lever jag hellre med Sam Carlquists diktverk som är humanistiska på djupet och känns som äkta kärlek. När jag läser dikterna så får jag märkliga associationer till Martin Luthers bordsamtal på ett sätt där man kunde se humorn mitt i det gravallvarliga.

Sam Carlquist fördjupar sina dikter i den där specifika judiska traditionen med fråga och motfråga som jag tycker om. Det finns en underliggande humor i texterna vilket förstärker dikternas skönhet i varje delmoment.
Relevant, skimrande och estetisk diktsvit från en vacker själ i form av Sam Carlquist.
2015-06-14 20.04.40

En reaktion på “Micheles Kindh om Sam Carlquists nya diktsamling ”Gud bodde i Rågsved”

  1. Pingback: Gud bodde i Rågsved - Operalogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.