Hillary Mantel – ett litterärt geni och mirakel

hilary-mantel
Hilary Mantel – Skuggan av ett liv: Memoar (Weyler)
Wolf Hall och För in de döda – Historiska romaner
wolf-hall
Hilary Mantel är utan tvekan unik i världslitteraturen och hennes två romaner om Henrik VIII som kämpade för att skilja sig från spanska Katarina för att gifta sig med Anne Boleyn är mäktigt epos. mMn framförallt är det ett litterärt stor epos om smedsonen Thomas Cromwells uppgång och fall i det brittiska monarkins värld.

Här finns också den mäktiga renässansdiktaren och politikern Thomas More. Han skrev romanen ”Utopia” om ett rike med religionsfrihet och frihet. Men som katolik och intellektuell motsatte han sig Henrik VIII:s försök att skapa en från Vatikanen oberoende statskyrka liksom han motsatte sig Luthers reformism. Till slut fänglsades Thomas More när han vägrade signa ediktet om kungen som kyrkans överhuvud. Thomas More avrättades. Thomas Cromwell, 1:e earl av Essex är bokens egentliga huvudperson som var både vän och motståndare till Thomas More. Son till en smed och klädeshandlare så stack han till sjöss. Där han blev legosoldat för att senare genom skolning bli både jurist och klädeshandlare. Till slut hovman och viktigaste rådgivaren till kungen som kunglig sekretare. Även han blev till slut avrättat för högförräderi.
137432-9f32271d001944cfb0d7ab58b9db8b5a
De två romanerna är välskrivna och så perfekt avvägda mellan historiska fakta och skönhetslitteraturens fiktioner. Boken ger ytterst levande bilder från 1500-talets England. Jag tänker på den tv-serie ”Wolf Hall” som svt just har visat och varit en utsökt serie att ta del av liksom den tidigare mera dramatiska modernistiska serien ”Tudors” som skulle vara en mix av de mera melodramatiska stildragen och ett ultramodernt förhållningssätt till historien för att göra den mera ”het”.

Hilary Mantel skriver mycket mera seriöst men ändå ytterst underhållande på ett mycket tilldragande sätt som förgyller själv läsningen. Stundtals får verkligen berättelsen ta sin plats och romanen följer verkligen Thomas Crowells vandring upp till maktens främsta höjder, först genom kardinal Thomas Wolsey som fick uppdragen att annullera kungen äktenskap med Katarina men då både påven och tysk-romerska kejsaren Karl V var emot annulleringen för Katarina som hade kejsaren som sin nevö och hotade därför med krig. Thomas Wolsey drog ut på tiden tills Anne Boelyns fader och släkt bringade kardinalen på fall tills han dog. Cromwell var hans främsta skyddsling. Men ändå tog han sig upp på maktens högsta torn, tack vare sin förmåga att få äktenskapet annullerat och kungens förtroende.

Hilary Mantel lyckades verkligen levandgöra den här historiska epoken på ett lysande litterärt sätt. Tidens bilder finns verkligen där väl förankrat vid min läsning. Hon skapar med välgrundade studier en själklar bild av hur släkten, hovet och kungen levde i symbios med varandra och närheten till makten kunde också bränna till om härskaren var på ett humör där männen och kvinnorna snabbt kunde hamna i kungamaktens onåd.
De två böckerna som Hilary Mantel har skrivit och den tredje och avslutande delen som utkommer nästa år – tillhör något av de bästa världslitteraturen i modern tid åstadkommit. Här finnerj ag en framtida nobelpristagare av rang på gång.
När jag nu tar upp hennes korta föredömliga självbiografi som till formatet påminner mig starkt om Stephen Hawkings lite tunnare självbiografi. Jag hade velat ha mera material ut av Stephen Hawkings bok då det fanns ännu mera att ta av där. Medan Hilary Mantels bok räcker långt ändå därför att den täcker snyggt hennes skrivande liv och minnsglimtarna från barndomen.
Här finns det lika mycket det närvarande såsom det förflutna nära varandra i texten hela tiden. Hennes sjukdom beskrivs genom hur den påverkar det dagliga livet men den förhindrade inte Hilary Mantel från att utveckla sitt författarskap.
9789187347856_200_skuggan-av-ett-liv
Hilary Mantel är hos undertecknad den idag störste levande författare med sina mästerliga och till synes magiska böcker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.