Star Wars: The Force Awakens av J. J. Abrams Betyg: @@@@

Star_Wars_The_Force_Awakens_Theatrical_Poster
Det är som en återförening av en gammal skolklass där bekanta ansikten dyker upp. Här ser vi en åldrad Han Solo (Harrison Ford), en ännu värdigare prinsessan Leia eller general (Carrie Fischer) och så en gammal myt som Luke Skywalker (Mark Hamill) som alla letar efter eftersom han kan skapa en ny Jediorden vilket i slutändan kan bli ett hot mot ondskans nya tjänare.

Imperiet som den numera historiskt förpassade Darth Vader slogs för, föll i bitar efter kejsaren död. fastän en fascistisk likvärdig organisation som kallas för ”Första ordningen” vill förstöra republiken då den precis som Weimars demokratiska republik avskyddes av den auktoritära extremhögern och nazismen. Likt demokratin alltid baktalas för att verka för kaos och oordning, vilket även republiken detsamma anklagas för av de mörka krafterna som rör sig som medvetna dödliga skuggor..
7773769005_star-wars
Det finns nya ansikten som brittiska Daisy Ridley som jag nyligen läste en intervju med i svenska upplagan av Elle alldeles nyligen. Där berättar hon om hur hon blev del i Star Warssagan. En filmserie som Blaskans egen Evert Eliasson kallar för en fantasy-saga förklätt i rymddräkt.

Den nya filmen som är episod VII i serien är faktiskt riktigt bra och den har en naturlig bra berättelse i grunden och filmen följer sagans koncept med kampen mellan de goda och onda, vilket ändå följer en ganska enkel struktur i filmen där allt kan sägas utan att man behöver ta till för djupa psykologiska förklaringar till varför vissa karaktärer beter sig som de gör. Det är en logisk struktur i filmens uppbyggnad som gör att händelserna sker i en naturlig ordning. Filmens karaktärer utvecklas precis som de skall göra.
star-wars-mobile-game-headerStar Wars Star Wars[/caption]
Det bästa med filmen var att jag personligen fick tillbaka biografkänslan vilket jag har saknad i flera år. Jag tycker att filmfabrikerna liksom all tillgång till film överallt förtar min upplevelse av att se film på biografen. Men här blommade den känslan upp igen – nästan som när man såg första Star Warsfilmen på sjuttiotalet. Jag fick en fin känsla och det är första gången på länge en sådan känsla dykt upp i mitt liv om man talar om att gå på bio igen.

George Lucas släppte loss en populärkulturell revolution mer eller mindre. När det kommer till filmerna blir fansen och kritikerna oftast mest nöjda med delarna fyra, fem och kanske sex. Medan första filmen ” Det mörka hotet” blev kritiserat för att den var stolpig, stel och ävenledes rasistisk. Allt detta är nonsen enligt min utsaga. Filmen är en storartat inledning till hur Darth Vader blev den han blev och hur senate/republiken liksom Jediorden manipulerades av den kommande kejsaren. Spänning och vackra scenerier fanns där som en fond där de verkliga intrigerna utspelades sig mot. De tvåföljande delarna fem och sex var okej men inte så storslagna tycker jag. Fast alla de tre delarna förklarar riktigt bra sagan om Stars Wars mytologi angående fyra, fem och sex.

Obi-Wan Kenobi eller Joda är delar av ett välkomponerad universum som återger sagans skimmer med science fiction-världens stildrag. Filmen återanvänder en hel del tricks från episod fyra och från Star Wars: Episod VI – Jedins återkomst” vilket på ett sätt kan vara en fantasilös brist men också en poäng då imperiets strukturer med dödstjärneliknande vapen använd på ett nytt och farligare sätt.

Det spelar egentligen ingen roll utan är en notering i marginalen. Den nya Star Wars filmen är en väl fungerande del och ett alleles underbart rymdoperaäventyr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.