Kjell Alinge i eterns hav

kjell_alinge_i421

Kjell Alinge var en fyrbåk i radions etervågor. En radiofyr som med rösten spräckte upp gryning som skymning och gav liv åt radion i ett gråspräckligt melerad proggträsk där mode, lyx och otakt i tiden var farligt och dumt. Men sådant struntade Kjell Alinge i med sina program, från Hemma hos tillsammans med Janne Forsell, Eldorado, Cafe Midnatt, Asfaltstelegrafen, Fantasino. Här kommer ett litet inslag från Cafe Midnatt som jag i slutet av sjuttiotalet bara älskade att lyssna på. En vacker förlaga till Eldorado.

Kjell Alinges livsgärning börjar redan 1963. Genom tv och radion var han ständigt närvaren och gav oss världens musikaliska drömmar och ett alldeles eget eterspråk där livsfilosofiska funderingar kring en bild, en serie, film eller ett musikstycke. Han kunde viska lågt i radion så att jag måste verkligen skärpa till mig för att lyssna på vad Kjell sade i radion. Fast helt plötsligt kunde han skrika till med en förvrängd röst. Plötsligt var jag klarvaken med stadig blick och örat blev ännu större.

Så kom Eldorado som blev ett legendarisk radioprogram där framtiden och radions möjligheter verkligen växte fram. Olaglig lyx i tillvaron som visade upp en musikalisk dröm där Kjell Alinges röst verkligen gav mig en resa in i fantasin. Här programmets två av tre olika signaturer:


Kjell Alinge formade mycket av mitt liv och gav mig en tilltro på vad radion kunde göra. Framförallt minns jag i mitten av sjuttiotalet för så där fyrtio år sedan när jag var tio eller elva år och hörde de där märkliga förvrängda rösterna som gjorde saker jag ej kunde riktigt greppa vid denna tid. Märkliga sketcher med konstig musik tyckte jag då eftersom jag int ebegrep mig på innehållet naturligtvis. . Men så fascinerande det var ändock. Fast så senare några år senare lärde jag mig att det var Kjell Alinge och Janne Forsell som härjade som mest. Men det var då jag började lyssna på Asfaltstelegrafen, Cafe Midnatt och underbara Fantasino – radiobiografen i flera färger. Sedan kom radiomiraklet Eldorado som sagt var som verkligen skapade ett nytt sätt att göra radio så att jag verkligen kom att älska hans program..
3378549_2048_1152Kejll Alinge blev rösten som väckte upp våra sinnen och hans livsgärning är utan tvekan den mest gigantiska inom radion som media. En av mina absoluta superhjältar och inspiratörer.
Vila i frid Kjell Alinge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.