Rupert Hine i världen. En sann hjälte

Med tanke med Kjell Alinges bortgång finns det få artister som verkligen är förknippat med radioprogrammet Eldorado såsom Rupert Hine eftersom Kjell Alinge med redaktion verkligen satsade på Rupert Hine. Perosnligen såg jag verkligen Rupert hine som en av de stor genierna under 80-talet både som musiker och producent som hade stor påverkan på mitt msuiklyssnande.
Rupert Hine producerade Tina Turners comebackskiva på 80-talet. Andra artister som Rupert Hine producerade bland många artister som till exempel Thompson Twins,Suzanne Vega Bob Geldof, Rush, Saga eller mitt new wavefavoritband The Fixx. Men det är framförallt via sin egen musik jag föll för Ruprt Hine och såg en enda konsert med denna gängliga krullhåriga musiker. Rupert Hineslog igenom med sitt band Quantum Jump som gjorde en funkig dansant jazzrockig spännande musik. I bandet fanns ävenledes John G. Perry från brittiska Caravan. Här kommer bandet stora sjuttiotalshit ”The Long Ranger” som hade det märkliga inledningen.

Rupert Hine hade en tidig folkrockduo Rupert & David på 60-talet som hade en cover Simon & Garfunkels ”The Sound of Silence. På scenen när denna duo uppträde så gjode det tillsammans med just Paul Simon i England. Covern blev ingen succé fastän självaste Jimmy Page spelade gitarr på den singeln. Sedan blev det Quantum Jump på hela sjuttiotalet. En annan liten hit med Rupert Hine var just denna underbara singel från mitten av sjuttiotalet.

Men framförallt var det när Rupert Hine släppte sitt album ” Immunity” som framförallt Kjell Alinge och radioprogramet spelades väldigt mycket som gjorde att Ruprt hine uppträdde i tv-programet Måndagsbörsen och på konsert i Stockholm. Min älsklingslåt är den monumentala eviga magiska balladen

Från samma skiva så blev jag djupt förälskad i denna pärla som fortfarande är så underbar sång. Kraft och texten.

Jeannette Obstoj hette Ruperts Hines livskamrat som gick bort förra året. Hon var låtskrivare, videoproducent och konstnär. Det var hennes texter och Rupert Hines musikaliska arrangemang som skapade den gyllene atmosfären i Rupert Hines musik.

Här kommer klippet där Rupert Hines uppträder i Måndagsbörsen 1982

Nu kommer det Rupert Hinemusik för hela slanten

Här avslutar vi hyllningen till min idol och hjälte Rupert Hine
a5d572346927245aa071a6875dd210a9

5 reaktion på “Rupert Hine i världen. En sann hjälte

 1. Fantastiskt, jag trodde jag var i stort sett ensam om att ens komma ihåg Hine!
  I mitt fall var det, som du skriver, Kjell Alinge som fick mina öron att smälla av när låtar från ”Waving not drowning” strömmade ut.

  I Eldorado intervjuade Hine sig själv som Darth Vader. Du vet händelsevis inte var man kan hitta den intervjun.
  Radioarkivet har den inte (påstod de i alla fall) och ingen på BBC visste ens vem Hine var/är. 🙂

 2. Kul att läsa. Rupert är en av mina favoriter.
  En liten kommentar. Obstoj var inte hans livskamrat. Hon var bara samarbetspartner. Men fantastiska texter!

  • Aha är det så. I en Eldoradointervju Lennart Wretlind gjorde med dem bägge verkade de bo ihop i samma lägenhet så det gav intrycket att de var ihop. Och på Rupert Hines hitills senaste skiva ”The Deep End” sfinns det en låt som heter ”Silver Shoes In The Rain” som tydligen handlar om deras uppbrott från varandra. Och på flera bloggposters och hemsidor så hänvisas att de var ett par. Det var därför jag skrev att hon var hans livskamrat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.