John Cleese -Men hur som helst: Forum Förlag 2014 – Översätt: Marianne Mattsson

slide_267841_1843858_free
John Cleeses memoarer är det roligaste jag läst efter Groucho Marxs självbiografi. Med en underbar frän och klar blick på klassamhället och hur den påverkar England i grunden. Med mild ironi beskriver han sin medeklassbakgrund som leder till privata skolsystemet för att hamna i universitet. Genom skolsalar och studentliv vilket i sin tur leder till underhållningsbranchen. Tv och radio och film, ja alltihopa finns instoppad i denna sanslöst roliga bok.
Jag måste tillägga om man är det minsta intresserad av brittisk underhållningens historia så är detta en pärla. Ja här finns det alla som verkligen påverkat den brittiska humorn. John Cleese har arbetat med de flesta såsom Peter Sellers, Marty Feldman, David Frost, Peter Cook osv i all oändlighet. John Cleese berättar från början om barndomen, ungdomen men också hans karriär i den satiriska humorns brutala tjänst. Han skriver mycket om sin bästa vän och skrivarpartner Graham Chapman som han skrev och skrev tillsammans med under 20 år men de fick aldrig utrymme åt den vildaste humorn inom BBC.s ramar föränn de andra inom kommande Monthy Pythongänget uppenbarade sig. Det är förvåndasvärd lite om den tiden vilket jag tycker är synd.
john_cleese
Fast åt andra sidan får vi istället veta en hel del om John Cleeses karriär innan Monthy Python. Det är en oändlig rolig resa in i humorns kulisser och där sparar inte författaren på krutet när han berättar anedokter och ger inblickar i BBC och deras värld av moral och mindre vågad humor. Det mätkiga BBC ville int eutmana publiken smoral och eventuella åsikter på deras underhållning. Boken är bland det roligaste du utan tvekan kan läsa i år.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.