Att hylla en mästare med solid litterär kraft – Lars Gustafsson

lars-gustafsson
Det finns sprickor i samtidens murbruk. Folkhemmets sprickor vidgas år för år men urformen, den stabila grunden finns kvar där. För Lars Gustafssons språk är solid och enkel i sin beskaffenhet. Hans diktvärld liksom prosa är genial enkel att läsa och hans poesi är poetisk liksom hans blick är filosofisk förundrad gentemot världen.
Men så var han också filosof till yrket och professor i filosofi i Texas där han bodde sedan åratal tillbaka.

Lars Gustafsson tog med sig kritiska blicken gentemot det röda politiska bygget och ifrågasatte socialdemokratin eller dess problemformuleringsprivilegiumet – eller en part sätter dagordningen och försöker styra lösningarna enligt dess egna ideologiska konstruktioner. Men den totalitära tendensen som han med svenska statens byråkratiska överbyggnad såg allt mera ta över och plötsligt skall medborgarnas frihet tjäna staten istället för tvärtom. Detta borde gälla för den alltmera aggressiva näringslivets monopoltendenser. Lars Gustafsson kunde med sin romanserie ”Sprickor i muren” där fem romaner speglade den existentesiella krisen i samhället där människan som individ krympte ihop.

Lars Gustafsson och Jan Myrdal kunde i sin bok ”Den önödiga samtiden” som även kom ut på nytt igen för några år sedan diskutera synsättet på Sverige eller hur de uppfattade den politiska verkligheten. Ja Lars Gustafsson kunde både debattera och skriva storslagna böcker som fick internationell status. Han förblev den stora poet som översatte Rainer Maria Rilke och kunde skriva science fiction med en sällsam lätthet som bara en sann emotionell intellektuell kunde göra i Sverige.

Lars Gustafsson är borta men ej hans många romaner och poetiska lysande mästerverk han under flera decennier skapat och som jag har hållit högt sedan dess. Lars Gustafsson tillhör de allra största författare vi haft i Sverige – en modern Strindberg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.