Freddie Wadlingspecial

Det känns tungt att återigen går en av Sveriges mest originella artister bort. För ett tag ryktes den magiska Olle Ljungström bort från vår levande värld och nu plötsligt så vandrar ävenledes den store barden Freddie Wadling bort till himlens rustika portaler.
Freddie-Wadling
Tänk så länge han funnits där rent musikaliskt i mitt liv när det gäller enlång trogen musikalisk karriär. Det första jag minns är naturligtvis hans stilbildade undergroundpunkband Liket Lever som var ett fantastisk punkband med kraftfulla explosiva låtar. Här kommer några favoriter från Freddie Wadlings punkband Liket Lever.


Ja vilka låtar och vilken energi. Bandet lades ned och Freddie Wadling rekryterades av Jonas Almquist till hans band The Leather Nun vars mörka industriella rockmusik och punkattacker kunde förenas med en lättsam känslighet. Freddie Wadling var med under tre eller fyra år innan han lämnade bandet för att bilda Blue For Two.
Här kommer det musik med The Leather Nun och Blue for Two.
Musik som jag bara älskar. Det var alltid energi och en känsla av atmosfärisk tung postpunk som vilade över Freddie Wadlings verk. Här kommer ett par låtar med hans band Cortex.


Ja det här för mig ren magi. Freddie Wadling som efter många år inom punk och new wave började närma sig andra former av musik. Vilket han gjorde så bra med bandet Fläskkvartetten där han medverkade en hel del som gästsolist och det med bravur.


Det var nu tror jag Freddie Wadling påbörjade sin karriär och lät mainstreampubliken öppna öron och ögon för hans storhet, en storhet vi andra från punkhåll redan kände till. Hans skivor ändrade karaktär och han skapade fina låtar inom vis och jazzgenrerna.
Det var en del exempel de lysande sånger och tolkningar Freddie Wadling formade till sina alldeles egna versioner. Hans själ fanns där i musiken och konsten. Nu är han fysiskt borta men hans fina subtila andeväsen vilar över oss alla.
freddie

2 reaktion på “Freddie Wadlingspecial

  1. En fin retrospektiv återblick, tycker jag. Artister skall kommas ihåg för den musik de förmedlade. Jag kände till honom men var inte direkt inne i grejerna. Men din sammanfattning öppnade upp en del. Tack. V.I.F.

    • Jag tackar för det fina orden. Ja vi på Blaskans redaktion tycker också att det är främst musiken som är det viktiga när man sammanfattar stora artisters karriär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.