Straight Outta Compton av F.Gary Gray

MI0003899502
Dr.Dre Eazy-E, Ice Cube MC Ren Dj Yella bildade den mest relevanta gruppen vid sidan av New Yorks Public Enemy som politiska band med sprängstoft som orsakade oro hos polisiära och statliga myndigheter. Dr Dres vision om en journalistisk realistisk skildring av gettolivet och gatans verklighet blev NWA:s signum. De skapade gangstarapen och visade upp det fula bakom politikernas fina valtal. Los Angeles och framförallt stadsdelen Compton hade plötsligt fått sin egen geografiska politiska plats på kartan. Det blev en musikhistorisk relevant händelse.

Det var deras talang och lyrik som skapade deras sound och musikaliska metod. Framförallt var det deras låt om polisens brutalitet och öppna rasism som gjorde bandet till en farlig företeelse som skrämde upp den vita fina amerikanska värld. NWA utmanade alla myndigheter med sin brutala ärlighet.

Filmen är ett mästerverk som berättar i dramatisk form bandets historia men framförallt när bandet också hamnade i ekonomiska problem som betydde att de blev lurade. ICE CUBE anade ugglor och ville skapa sitt eget varumärke. Så gjorde även Dr Dre som bildade skivbolaget Death Row Records med gangstern Suge Knight i spetsen Ett skivbolag med många artister som slog igenom där såsom 2Pac. Filmen täcker upp den biten också eftersom den ingår i berättelsen om bandet uppgång och slut efter att Eazy-E gick bort i aids. Filmen fångar in stämningen i Los Angeles 80-tal och 90-tal och särskilt hur det vara svart och utsatt för polisen ständiga rasism och politikernas ständiga svek.
Gäng, knark och arbetslöshet blev det som Los Angeles förorter lever med varje dag. När Rodney King stoppades av Los Angeles poliskår blev han misshandlad gång på gång vilket videofilmades av en förbipasserande. Polismännen åtalades men friades vilket skapade en uppdämd ilska som brast till slut och de kravaller som blev resultatet skakade om USA liksom världen. Amerikanska myndigheter kunde inte ignorera problemen till slut. Det va ri sådana stämningar som är den kraft som NWA skildrade och uppkom ur när ICE CUBE skrev sina lyriska noveller om vad som hände på gatorna i förorterna bortom den rika fina Los Angeles Hollywoodskyddade omgivning.


Filmen är också en skildring kring musikbranchen och hur fult och våldsamt det kan urarta till om man inte ser upp med vem man gör äffrer med till slut. Både Ice Cube och Dr Dre är producenter bakom filmen och man har skådespelare som agerar och påminner starkt om verkligehtens NWA. Detta är en stor kulturell tilldragelse och viktig film eftersom den berättar om historisk modern händelse som förändrade musikhistorien.
Nu kommer musik som kom efter NWA upplöstes.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.