Bok: Andy Weir – The Martian: Filmen The Martian av Ridley Scott

the-martian-by-andy-weir-2
Boken är en form av realistisk science fiction som har klara och precisa detaljer som berättar vad som faktiskt kan ske om det vore en riktig Mars-resa. Mne eftersom NASA planerar och förbereder en eventuell Mars-resa någon gång 2030, tror jag det var, så är romanen en veritabel varning om vad som kan hända om olyckan vore verklig.
Den här science fiction-romanen är en utsökt berättelse om hur astronauten Mark Watney blir ensam kvar på Mars vid en sandstorm och övriga besättningen räddar sig till huvudskeppet. Alla tror likosm vid NASA att Mark Watney. Han måste överleva eftersom hjälpen är långt borta. Romanen känns äkta i varje detalj. Med hjälp av sina botaniska kunskaper och även andra vetenskapliga principer gör allt för att överleva. Till slut får NASA kontakt med Mark. Sedan kan man säga att boken handlar om hur NASA verkligen planerar räddningsaktionen på diverse sätt. Naturlitgvis finns den politiska potetioalen där hur NASA och amerikanska myndigheter agerar gentemot varandra i filmen och i själva verkligheten. Ett växelspel så att säga

Så man kan förstå varför Ridley Scott med hjälp av manusförfattaren Drew Goddard. Denna författare som tidigare skrivit manus till serier som Buffy och vampyrerna, Lost, Angel och Alias som är serier som blivit del i populärkulturen. En liten utvikelse om Drew Goddard. Han skrev även manuset till Brad Pitt-filmen ”World War Z” och regisserade den utsökta skräckfilmen ”The Cabin in the Woods” med en ung Chris Hemsworth.

Ridley Scott fångar väl in alla elementen i sin filmatisering. Matt Damon spelar så oerhört bra i sin roll som astronauten Mark Watney. Filmen är en skicklig välkomponerad drama som sakta men säker gör att man verkligen får följa de lösningar som Mark Watney är tvungen att skapa för att överleva. Filmen har en långsam mänsklig tonläge och vi får parallellt följa huruvida NASA kommer på olika former av lösningar, misslyckande och till sist en vågad chansning. Allt förblir spännande på ett sätt att man känner själv i kroppen hur det hela skall förlöpas i filmrutorna ända till slutet av filmen. Både boken och filmen lyckats fånga in stämningar och tankarna som känns äkta rakt igenom filmen.
Det är verkligen intelligent underhållning med viss verklighet som fond. Hur de amerikanska myndigheterna och regeringarna ser på rymdfarten efter challnegerolyckan 1986. Det är en lyckat science fiction-drama som gör att man får känna ångesten och villkoren att överleva in på bara själen.

photo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.