Bruce Dickinson: En självbiografi ”Kan innehålla spår av heavy metal”


Det är trevligt med en självbiografi från hårdrocksvärlden som är i stort sett klinisk rent från skandaler,groupies, sönderslagna interiörer från hotell och allt annat som brukar smycka böcker om hårdrocksvärldens band och stjärnor. Ja det brukar bli så trist med sådana skildringar så jag gäspar direkt. Tyvärr hade de olika självbiografierna från Kiss-medlemmar den trista detaljen med i sina respektive böcker. Som sagt var tycker jag att det är tråkigt med sådana böcker och värsta exemplet är nog forne Okej-redaktören Anders Tegners egen bok ”Access all areas” där skryter han om att han minsann fick del i rockbandens kvinnor. Ja så reduceras bokens värde direkt. Jag vill läsa seriösa böcker såsom Bruce Springsteen eller Bob Dylans memoarer, ja plus första delen av Neil Youngs bok också får nog räknas dit. Böcker som ger mersmak och kunskap om artisten ifråga.

Fastän nu finner jag också hur intelligent och framförallt roligt Bruce Dickinson formulerar sitt liv i boken utan att fastna i ointressanta detaljer, ja detaljer kring hans intresse av fäktning och framförallt flygplan som han genom sin flygutbildning fixar sig. Det finns en kronologisk bottenhistoria i boken men den följer hans uppväxt, skolgång och till slut hur musiken tar plats alltmera och upplsuckar den snart sextioåriga Bruce Dickinson. Javisst en koventionell berättelse som har hur han från gruppen Samson till slut värvas till Iron Maiden. Men det väldigt lite av Iron Maiden på sätt att Bruce Dickinson skriver skarpt och trevligt om sina andra sidor istället för att enbart hänge sig åt livet som frontman åt Iron Maiden. Det är en högst läsvärd bok, ja en av de bästa böcker från en hårdrockande sångare jag läst på väldigt länge.
Ja det finns små doser och spår av hårdrock men boken är innehållsrik och visar upp en beläst intellektuell människa – en humanist förklädd i hårdrocksångarollen som söker sin roll i livet.. En bra bok helt enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.