Lucia Berlin – Handbok för städerskor: Förord Klas Östergren. Översättning Niclas Hval Natur&Kultur 2016


Novellerna var ett tag inte så kommersiellt gångbart och verkade komma ut lite av den varan medan min vän Evert Eliasson däremot menade att novellen var däremot inom science fiction var nästan legio med noveller. Men sedan min favorit Alice Munro fick nobelpriset för sina lysande noveller. Men nu sedan 2016 ur flertalet samlingar läser jag den specifika författaren Lucia Berlin som föddes 1936 och gick bort i cancer och skolios som punkterade ena lungan. Ja hon både kämpade med sin alkoholism samtidigt hon uppfostrade flera barn och var ävenledes akademiker och omtyckt lärare.

Hon växte upp med en fader och moder som reste runt i världen på arbeten men Lucia Berlin började skriva noveller – cirka 76 stycken i diverse tidskrifter innan de under åren samlades ihop på diverse samlingar. Detta fantastiska urval med verkligen starka syrafrätande noveller direkt hämtat ur verkligheten. Ja det handlar om abort, alkoholism, äktenskap, drogberoende och försöka hålla livet uppe. Det är noveller som är nästan reportageliknande sanningar likt Joan Didion, Tom Wolfe eller Hunter S Thompson som hennes språk rakt av med innehåll och allt lätt kan jämföras med. Det finns också lakoniskt draperad starka berättelser som kan påminna om den novellsamling som Raymond Carver i ”Short Cuts” gav ut för en del år sedan. Men här brinner det men ändå blir det en rak berättande ton som inte väjer för någonting i människans inre.
Allt plockas fram och synliggörs, varje lögn, ursäkt och försök att dölja beroenden skriver Lucia Berlin ändå med värme. förstående, empati och framförallt på ett sätt att jag som läsare förstår hur droger och sprit påverkar livet och familjen. Det är inget smicker utan tvärtom storslagen prosa som vrider om allting i flertalet varv. Lucia Berlin är en litterär skatt enligt mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.